Tradisjon tro i Stavanger, blir appellen for dagen lest av en speider. I år var det Sofie (12) fra Tastaspeiderne som hadde tatt utfordringen. Kloke ord fra en ung speiderjente.

Her kan du lese Sofie sin 17. mai appell:

«Helt perfekt! Eller kanskje ikke...?

Det er lov å dumme seg ut. Det lov å bli sliten. Det er lov til å ikke alltid komme først. Det er lov å være litt møkkete. Du har lov til å ikke få til ting. Du har lov til å være lei deg i blant, og du har lov til å være glad. Alt trenger ikke å være perfekt hele tiden.

Vi bombarderes av reklamer som forteller oss at noe er perfekt og hvordan vi selv kan bli perfekte. Vi leser stadig vekk at dersom vi bare gjør sånn eller slik blir alt perfekt. Men livet er ikke helt perfekt hele tiden. Heldigvis.

Et annet ord som kan brukes for perfekt er fullkomment. Er det et mål at vi skal være fullkomne hele tiden? Vi er jo bare mennesker, som stadig utvikler oss og lærer. Hvis vi allerede var fullkomne eller perfekte ville det jo ikke være noe vits å prøve nye ting, teste ut grensene våre eller lære av det vi gjør. Ganske kjedelig, eller hva?

Vi må ikke alltid lykkes hundre prosent. Vi trenger ikke alltid å få til ting på første forsøket. Ikke på andre eller tredje forsøket heller. Men så, etter at vi prøvd, øvd, og prøvd igjen får vi det kanskje til.

Speideren er et sted der du ikke trenger å føle at du må være helt perfekt i alt. DET ER EN AV GRUNNENE til at vi har patruljer. For at hver enkelt speider skal få bruke nettopp det de er gode på. Hver enkelt speider kan mye, og sammen kan vi veldig masse.

Et av elementene i speidermetoden er å lære gjennom opplevelser og refleksjon. Og nettopp denne prosessen, med å gjøre ting, reflektere over hvordan vi gjør det og se resultatet av hva vi gjør, gir oss mulighet til å utvikle oss til å bli enda bedre, selv om det ikke er perfekt første gang.

I SPEIDEREN skal alle få mulighet til å prøve, feile og lykkes. Det burde være en selvfølge ellers i samfunnet også. Når vi nå feirer 17 mai, så feirer vi nasjonen. Hvem er nasjonen? Det er et enkelt svar på det. ALLE.

Så la oss gi en dose speiding til nasjonen vår, der vi inkluderer og gjør hverandre gode.

Lykke til med å være litt mindre perfekt, og GRATULERER med dagen!»