Hva er fredslyset?

Fredslyset er en flamme som spres til stearinlys, fjøslykter, lamper eller lignende som et symbol på fred mellom enkeltmennesker, folkegrupper og nasjoner.

Flammen hadde brent i fred i over tusen år i grotten i Betlehem der man tror at Jesus ble født. Så en dag i 1985 kom noen tv-journalister fra Østerrike som hentet flammen for å spre den i forbindelse med et nødhjelpsprosjekt.

Speiderne fant at flammen kunne brukes som et symbol på fred, og hvert år siden har flammen blitt spredt rundt i Europa og etter hvert til andre verdensdeler.

Baden Powell grunnla speiding som en fredsbevegelse. Speidere skulle være venner på tvers av grensene. Når speidere fikk innflytelse og makt i de forskjellige land, ville de ikke føre krig mot hverandre, mente han. Speiderloven sier: «En speider arbeider for fred».

Hva brukes flammen til?

Det vanligste er at speidergrupper samarbeider med en lokal menighet og bruker Fredslyset i en speidergudstjeneste 1. søndag i advent. Noen speidergrupper eller gilder tar lyset til sykehjem eller andre institusjoner. Noen kirker lar lyset brenne i hele advent, og noen mennesker har flammen brennende i en lykt utenfor hjemmet i advent, slik at naboer kan hente lyset hos dem.

I år er det Rogaland KFUK-KFUM-speidere som er ansvarlige for at Fredslyset kommer til vår region. 

Mer om hva fredslyset er på nettsiden www.fredslyset.no