For foreldre
Hva betyr peff, patrulje, tropp og andre speiderbegreper?
Noen sentrale speiderbegreper:
Enhet: En speidergruppe er delt inn i forskjellige enheter etter speidernes alder. I speideren har vi ulike enheter.
Patrulje: En patrulje er en liten enhet med 4 til 8 speidere mellom 10 og 16 år. En patrulje leder seg selv, mer eller mindre. Patruljen ledes av en patruljefører (peff) og en assistent (ass). Disse er ofte litt eldre enn de andre i patruljen.
Krets: En speiderkrets er en samling av speidergrupper i samme geografiske område. Kretser organiserer fellesarrangementer som leirer, konkurranser osv.
Haik: En haik er en patruljetur som speiderne planlegger og gjennomfører uten voksne ledere.
Speiderdrakt: Speiderdrakten består av speiderskjorte og skjerf. Det finnes også en piquetrøye som kan brukes i sammenhenger der speiderskjorta ikke trenger å brukes. Dette, og mye annet nyttig og praktisk, kan kjøpes på speiderbutikken.no.
Speiderprogram: Dette er et aktivitetsprogram for speidere. Programmet er et hjelpemiddel for å nå speidingens mål, nemlig å skape selvstendige og ansvarsbevisste mennesker.
Er det trygt å ha barn/ungdom i speideren?
Ja, det er trygt. Riktignok kan et aktivt speiderliv ute i naturen føre til småskader av og til, men det er svært sjelden at det skjer noe alvorlig. Trening i å mestre ulike situasjoner, for eksempel teoretisk og praktisk opplæring i det å yte førstehjelp, er en viktig del av speideren. Skader du deg på en speidertur, er du i gode hender!
Vi har også krav om politiattest for alle ledere.
Hva kreves det av foreldre å ha et barn som er speider?
Hvor mye foreldre er involvert, varierer fra gruppe til gruppe. Vi håper selvfølgelig at du som forelder finner glede i, og ønsker, å bidra!
Noen speidergrupper har foreldreforeninger hvor en kan være med og bidra på ulike måter og i ulik grad.
Mange grupper trenger for eksempel hjelp til transport i forbindelse med turer og leirer. En del har også dugnader for å skaffe penger til driften av speidergruppa eller hytte/speiderhus.
Snakk med din lokale gruppe! Foreldre er også velkomne som ledere eller til andre verv i gruppa. Alle nye ledere får tilbud om å delta i speiderens gode og varierte ledertrening.
Hva slags utstyr trenger en speider?
Speideren har ikke noe absolutt krav. Men de fleste speiderne vil gjerne ha både skjorte og skjerf (speiderdrakt). Et aktivt friluftsliv krever også noe utstyr, slik som sekk, sovepose og liggeunderlag. Turutstyr som telt, kokeapparat osv. vil de fleste speidergrupper ha til felles bruk.
Koster det mye å være speider?
Sammenliknet med andre typiske fritidsaktiviteter er det å være speider ikke dyrt, men det er lokale forskjeller: Speiderne betaler kontingent til sin lokale speidergruppe, til kretsen og forbundet. Kontingenten betales samlet, én gang i året.
Hør gjerne med din speidergruppe hva den aktuelle medlemskontingenten er og hva den inkluderer! Mange søker også støtte fra egen gruppe, krets, Rotary, Lions, menighetsrådet eller inngår andre avtaler om rimeligere tilbud på sportsutstyr m.m. Noen speidergrupper gjør en del dugnadsarbeid.
For 2021 gjelder følgende satser:
Forbundskontingent: 495 kroner
Kretskontingent: 164 kroner
Gruppekontingent: xx (gruppene har egne satser)Hvor skal jeg feste merkene?
KFUK-KFUM-speidernes drakt består av grønn speiderskjorte, og skjerf i enhetens farge. Lurer du på hvor du skal sy på speidermerkene?
Draktreglementet finner du HER.
Er speiderne forsikret når de er på tur?
Aktive speidere skader seg av og til, derfor har Norges sKFUK-KFUM speidere i samarbeid med forsikringsselskapet Knif Trygghet laget en egen ulykkesforsikring for speiderne. Vi anbefaler i tillegg at hver enkelt har egen reiseforsikring som dekker tap av eller skade på personlige eiendeler, og hjemreise ved sykdom eller uforutsette hendelser. Les mer om forsikringen.
Deltaker- og utstyrsfond
Søk deltakerstøtte i vårt deltakerfond
Alle skal få mulighet til å være med på speiderturer og -leirer, og økonomien skal ikke være til hinder for å delta på våre aktiviteter. Er du 26 år eller yngre kan du, din foresatte eller din leder søke støtte til deltakelse her.
Speiderbutikkens utstyrsfond
Kjenner du noen som ikke har råd til å kjøpe nødvendig utstyr for å være med i speideren?
Les mer om Speiderbutikkens utstyrsfond her.